Stuprör Borlänge & Falun

Stupröret använder du för att på ett kontrollerat sätt leda vattnet till en utkastare för att leda bort vattnet från husgrunden.

Våra stuprör tillverkas helt automatiskt. Från en plan plåt formas röret, falsas ihop och klipps sedan efter rätt längd. En ände på stupröret krymps för att enkelt kunna skarva rören med varandra. Den krympningen behöver du normalt sett inte använda i monteringen av takavvattningssystemet, utan bara om du måste skarva ihop flera rör. Övriga delar som ska sitta ihop med stupröret är istället vidgade för att röret ska passa. Du kanske också har hört att man säger "stuprännor" eller "stupränna", men det rätta namnet på det vertikala röret som sitter på husväggen är stuprör.

Kontakta oss

MELLANSTYCKE

Mellanstycke är ett kort stuprör. Den använder du som passbit mellan hängrännan på takutskjutet och väggen där stupröret sitter.

Det är ingen skillnad på mellanstycken och stuprör, utan det går lika bra att använda en bit av ett rör som blivit över som mellanstycke.

RÖRVINKEL

Rörvinkeln används i anslutning till omvikningskupan och även mellan mellanstycket och stupröret invid husväggen.

Vår rörvinkel är formad som en mjuk böj med 70° vinkel, men vi kan på beställning ta hem skarpa rörvinklar i både 70° och valfri vinkel. Leveranstiden är längre på dessa skarpa rörvinklar.

RÖRSVEP

Rörsvepet använder du för att hålla stupröret på plats vid väggen.

Du kan välja på två sorter, trä eller sten. Träsvepet har två skruvhål och kan monteras på trävägg eller plåtvägg. Inga skruvar medföljer då olika väggmaterial kräver olika typer av skruvar. Stensvepet har en hållare för stift för stenvägg eller skruv för stenvägg.

Du kan beställa stensvep med eller utan stift eller skruv. Låskilen medföljer alltid alla svep. Endera beställer du stensvepen för sig (produktnr. slutar på 0) och stiften för sig. Då får du alla stift
paketerade i en egen låda eller så beställer du stensvep med stift i
rätt längd (produktnr. slutar på 1-6). Då får du stift sampackade med samma antal i svep i samma låda.

STIFT / SKRUV TILL STENVÄGG

Stift eller skruv använder du tillsammans med rörsvep sten för att fästa svepet i en betong- eller tegelvägg.

Stiften finns i många olika längder. Tänk på att ta rätt längd som passar din vägg. Skruven finns enbart i en längd och förutsätter en tilläggsisolerad vägg.

Stift eller skruv går också att få levererade tillsammans med rörsvepen, vilket är vanligast vid mindre kvantiteter.

Nedanstående tabell visar antal/förpackning då du beställer stift/skruv separat.

GRENRÖR

Grenröret använder du för att koppla ihop två stuprör från olika tak vid t.ex. en farstukvist. Vinkeln ut från stammen är 70° för att passa våra rörvinklar.
På dimensionerna 90 - 110 mm är vinkeln fast, medan dimensionen 75 mm har ett rörligt instick. Med hjälp av grenröret får du på ett praktiskt sätt allt vatten samlat i samma utlopp.

UTKASTARE

Utkastaren används för att kasta ut vattnet på marken, bort från husgrunden.

Vi kan även ta hem skarpa utkastare på beställning. Den skarpa utkastaren passar äldre hus men då detta är en specialprodukt som vi tar hem på beställning så blir leveranstiden längre än normalt.

BRUNNSUTKASTARE

Brunnsutkastaren används för att leda vattnet ner i ett markavlopp invid husväggen. Det här är den bästa lösningen för att undvika för mycket vatten invid husväggen. Dräneringen runt huset måste klara av att ta upp allt regnvatten och för att minska belastningen på dräneringen är det bättre att använda markavlopp för att leda bort vattnet. Tänk på att använda någon slags renstratt för att förhindra att löv och kvistar åker ner i markavloppet.

FÄLLBAR UTKASTARE

Fällbar utkastare används då du vill ta till vara på regnvattnet, t.ex. i en tunna för att använda till bevattning. Om du har markavlopp så använder du gärna den fällbara utkastaren i kombination med en brunnsutkastare. De sitter då inte i direkt anslutning till varandra eftersom den fällbara utkastare måste sitta en bit högre upp för att kunna släppa ut vattnet i en tunna.