TAKAVVATTNING

Hängrännor och Rör

Östermalm's Plåtslageri AB

Hängrännor kallas ibland även "stuprännor". Det är den del av takavvattningen som sitter vid takfoten och samlar upp vatten från taket för att sedan kunna leda bort det via stuprör på ett kontrollerat sätt. Vi kan tillverka hängrännor i valfri längd upp till 6 meter. I tabellen nedan ser du de standardlängder som vi i regel alltid har en mindre mängd av på lager. Större volymer tillverkar vi alltid mot order. Hela tillverkningen är helautomatiserad från att den plana plåten matas in i maskinen tills dess att den ligger plastad och packad i häck.

Östermalm's Plåtslageri AB

Rännvinkeln använder du vanligtvis på valmade tak eller farstukvistar för att leda vattnet runt ett hörn till en annan hängränna. Rännvinkeln finns i vinkeln 90° för både invändiga och utvändiga hörn, men också 45° (eller 135° beroende på vilken vinkel du mäter) som standard i vårt sortiment. Det går också att beställa specialvinklar enligt dina önskemål med vinklar och eventuella lutningar. Vi vill i så
fall få en ritning i samband med beställningen

Östermalm's Plåtslageri AB

Rännskarven används för att på ett enkelt sätt få en vattentät skarv mellan flera hängrännor eller mellan hängränna och rännvinkel.
Produkten består av en ledad plåt med gummi som tätar mot de bägge rännorna. Det är viktigt att du är noggrann vid monteringen för att få en vattentät skarv.

Östermalm's Plåtslageri AB

Ränngaveln monterar du i änden på hängrännan för att stoppa vattnet och få en snygg avslutning på hängrännan. Vår UNI modell går att använda till både höger och vänster sida.

Östermalm's Plåtslageri AB

Omvikningskupan är den del som förbinder hängrännan med stupröret. Vår omvikningskupa är tillverkad så att den ska smälta in i systemet och samtidigt sitta tätt mot alla delar. Var noga med att du köper rätt dimension av denna produkt. Du måste ha en som passar både dimensionen på hängrännan och dimensionen på stupröret.

Östermalm's Plåtslageri AB

Stuprör

Stupröret använder du för att på ett kontrollerat sätt leda vattnet till en utkastare för att leda bort vattnet från husgrunden.

Våra stuprör tillverkas helt automatiskt. Från en plan plåt formas röret, falsas ihop och klipps sedan efter rätt längd. En ände på stupröret krymps för att enkelt kunna skarva rören med varandra. Den krympningen behöver du normalt sett inte använda i monteringen av takavvattningssystemet, utan bara om du måste skarva ihop flera rör. Övriga delar som ska sitta ihop med stupröret är istället vidgade för att röret ska passa.

Du kanske också har hört att man säger "stuprännor" eller "stupränna", men det rätta namnet på det vertikala röret som sitter på husväggen är stuprör.

Produktkatalog pdf Wijo